Chassiesystem

Några exempel på chassiesystem:

  • ABS – låsningsfria bromsar.
  • ESP – sladdparering
  • BAS – nödbromssystem
  • ASR – anti spinnreglering
  • ADS – adaptivt dämpningssystem
  • RDW – däcktrycksövervakning
  • ENR – elektronisk nivåreglering

För att göra det hela så enkelt som möjligt kan man säga att chassiesystemen förbinder bilen med vägen. I en modern Mercedes är faktiskt chassisystemen på ett eller annat vis inblandat i mycket mer än vad man kan ana. Exempelvis så använder belysningssystemen information från fjädringssystemet och i vissa fall från navigationen. Både motor- och växellådsstyrningen arbetar var för sig, och ihop, med information från ESP. Om du har kördynamiska säten i Benzen så använder även dessa en mängd information från ESP.

En vanlig Mercedes med några år på nacken har i dag upp till 9 olika datornätverk. . De mer avancerade modellerna har betydligt fler än så. Nätverken förmedlar information både inom det egna nätverket men även till ett flertal andra nätverk genom flera olika gränssnitt. En störning i ett annat nätverk kan därför orsaka både störningar och funktionsbortfall på system som är anslutna till chassienätverket. Att felsöka ett krånglande chassiesystem kräver därför djupa kunskaper hur systemen arbetar, är konstruerade och hur det är tänkt att systemet ska kommunicera både internt och externt.

Vid reparation är det ett absolut krav att ha tillgång till information om komponenternas tekniknivåer och fabrikat. Efter genomförd reparation behöver som regel utbytta sensorer, eller komponenter, kalibreras och systemet anpassas till den nya tekniknivån samt uppdateras med ny mjukvara. Det är mer regel än undantag att även andra system som följd av detta måste uppdateras. Förutom mångårig erfarenhet erbjuder vi dig specialistkompetens, original diagnosutrustning och full tillgång till fabrikantens tekniska information. Vi är en av de få fristående Mercedesverkstäder som har full access till mjukvarucentralen på samma villkor som de auktoriserade Mercedesverkstäderna.