Klas Bil & Motor startades 1995 av Klas Risfors. Under de första åren arbetade vi med de flesta personbilsfabrikaten men med en tung dominans av Mercedes och Nissan.

Åren gick och andelen Mercedes ibland kundbilarna ökade hela tiden. Många Mercedesägare kände igen Klas från de åren när han var anställd av Philipson i Karlstad Bil AB (nuvarande Veho bil), som då var auktoriserad representant för Mercedes i Karlstad, och gav oss förtroendet att utföra service och reparationer på deras Mercedesbilar.
1999 började vi arbeta ytterst målmedvetet mot målet att enbart arbeta med Mercedes personbilar, vilket vi också helt övergick till 2002.

Märkesverkstad

Det är inte utan stolthet som vi vill peka på den utbredda missuppfattningen att vi är en auktoriserad Mercedesverkstad, eller ”märkesverkstad” som många säger.

Eftersom vi enbart arbetar med just ett märke, Mercedes, så är vi ju faktiskt att betrakta som en ”märkesverkstad”. Våra kunders förtroende, vår kompetens, företagets utrustning och policy gör att vi kan ägna oss på heltid åt att vara Mercedesspecialister. Detta är vår passion och vi är stolta över att vara den enda verkstaden i Värmland som enbart arbetar med Mercedes.

EU lagstiftning

Eftersom vi återkommande får förklara att vi inte är auktoriserade av Mercedes så beslöt vi 2004 att rekvirera och utvärdera villkoren för en auktorisation.

Efter grundlig utvärdering av dessa villkor, dess fördelar och de nackdelar de skulle ge både oss men i första hand våra kunder, så beslöt vi att vi ville fortsätta på den väg vi redan slagit in på och inte söka en auktorisation.

Vid denna tid spelade EU oss också i händerna genom att fastställa de lagar som ger bilfabrikanterna skyldighet att lämna fortsatt garanti på sina bilar trots att dessa inte har fått sin service på en märkesauktoriserad verkstad. Dessa lagar fastställer även rätten att köpa specialverktyg, diagnosutrustning, diagnosmjukvara, mjukvara för uppdatering av bilens system, teknisk information samt utbildning på samma villkor som de auktoriserade verkstäderna.
Vår slutsats var att en auktorisation skulle belasta vårt företag med enorma kostnader för både utrustning och annat som är helt ovidkommande för vårt arbetes utförande och kvalitet. Vi såg också att dessa kostnader i förlängningen drabba våra kunder och därmed omkullkasta vår affärsidé om: professionellt arbete med kvalitetsdelar till rimliga pengar.

Fast i ärlighetens namn kunde det vara ganska bekvämt med en auktorisation. Det verkar som att många förutsätter att den högsta kompetensen, i alla lägen, finns hos en auktoriserad verkstad. I dag måste vi varje dag bevisa att vi är specialister. Vi kan i alla fall belåtet konstatera att när väl kunderna tagit sig hit så blir dom kvar.

Mercedesproffs

Enligt uppgifter från våra kunder så är kostnaden på våra arbeten markant lägre än på de auktoriserade Mercedesverkstäderna. Prova oss gärna och jämför våra priser på exempelvis servicearbeten. Eftersom vi är proffs på Mercedes får du bara en rättvisande bild på prisskillnaderna om du jämför oss och vårt pris med priset hos andra Mercedesproffs, inte med priset på macken eller en allbilsverkstad.

Vi är inte billiga men vi är prisvärda. Hög kompetens är trots allt inte gratis, varken att skaffa eller att underhålla.

Om du tror dig kunna stå ut med att vår kundmottagning inte är designad av Mercedes, att vi inte tvingas till att genomgå dyrbara utbildningar på Mercedesmodeller och system som vi aldrig kommer att arbeta med eller ens få någon förfrågan på och att vi valt att köpa ohyggligt dyra specialverktyg endast till de arbeten och modeller som vi själva valt att kunna arbeta med, så är du välkommen som kund du också!